Prikkelverwerking
​​​​
Sensorische integratie, de zintuigelijke ontwikkeling, staat aan de basis van onze ontwikkeling.
​
Al in de baarmoeder worden de eerste zintuigen van een kindje ontwikkeld. Horen, evenwicht, tast zijn al in de baarmoeder aanwezig.
​
Als een kindje geboren is ontwikkelen de zintuigen zich razendsnel. In eerste instantie om te overleven en daarna om de wereld te ontdekken.
​
Het is belangrijk dat een kindje de gelegenheid krijgt om zijn zintuigen goed te ontwikkelen. De zintuigen spelen in de rest van het leven een belangrijke rol bij het ontwikkelen van verschillende vaardigheden.
​
Een onbalans en de manier van hoe prikkels verwerkt worden, kunnen in het latere leven ten grondslag liggen aan onverklaarbaar gedrag.
​
Stimulatie van de zintuigen kunnen in het dagelijks leven makkelijk ingepast worden. Het gaat er in basis om dat kinderen kunnen ontdekken hoe de wereld om hun in elkaar zit. Letterlijk hoe de wereld om hen heen voelt, maar ook wat ze zelf aan kunnen​​
​​Prikkels
​​Iedereen heeft een andere prikkeldrempel waarmee de prikkels door ons brein verwerkt wordt.​ Bij een lage prikkeldrempel, is het lastig om prikkels buiten te houden en dringen prikkels te snel en te veel binnen in ons brein. Ons brein kan overprikkeld raken. Bij een hoge prikkeldrempel, is het lastig voor prikkels om binnen te dringen in ons brein en verwerkt te kunnen worden. Ons brein kan onderprikkeld raken.​
Overprikkeling
Een vaak gehoorde term is overprikkeling. Kinderen raken overspoeld door de hoeveelheid prikkels om hen heen. Een goede balans in rust en de hoeveelheid prikkels is meer dan welkom. Kenmerken die vaak gezien worden bij overgevoeligheid zijn:- frustraties- woede aanvallen- buikpijn- hoofdpijn- intens huilen.
​Onderprikkeling
Een minder gehoorde term maar daardoor zeker niet minder belangrijk is onderprikkeling. Er zijn bij onderprikkeling meer prikkels nodig om tot een actie over te kunnen gaan.Kenmerken die vaak gezien worden bij onderprikkeling zijn:- verveling- veel stoten/ onhandig gedrag- genieten van drukte- frustratie- woede aanvallen.
Zintuigelijke prikkelverwerking
Als sensorisch integratie coach kijk ik bij de kinderen, die in mijn praktijk komen, of er voorafgaand aan getoond gedrag mogelijk een uitdaging ligt bij de prikkelverwerking. De zintuigelijke prikkelverwerking ligt aan de basis van onze ontwikkeling. ​Voor een effect bij de coaching op langere termijn is het belangrijk om niet alleen op cognitief (denk) niveau te coachen maar is het mogelijk ook nodig om de zintuigelijke prikkelverwerking te stimuleren, activeren, kalmeren.
​Mocht er, vroeg in het traject, een vermoede zijn dat de prikkelverwerking mee kan spelen bij de hulpvraag dan zal ik vragen om een vragenlijst in te vullen. Vanuit hier gaan we dan op ontdekkingstocht op te kijken wat er helpend in jullie situatie is.
​
Workshop en beleving
Ik ben een groot voorstander van preventief werken. In het kader hiervan heb ik, samen met Knutsel-Wijs, een workshop ontwikkeld, voor ouders en professionals. Tijdens deze workshop komt het belang van de zintuigelijke ontwikkeling van kinderen aanbod en wordt er gewerkt met eigen belevingen. Klik hier voor meer informatie.